Кения - от двете страни на Екватора

ВИД ТРАНСПОРТ: Самолет ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 9 дни / 6 нощувки ДЕСТИНАЦИЯ: София → Доха → Найроби - Суийтуотърс - Абърдеър - езерото Накуру - Масай Мара - Найроби → Доха → София

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ: 23.06.2021

Цена от 5589 лв.
Дата Цена Запитване
23.06.2021 от 5589 лв. Запитване
Програма

Кения е едва сред 13-те страни в света, през които минава екваторът, и предлага някои от най-впечатляващите пейзажи и дива природа на земята. Това пътешествие ще Ви отведе в най-известните зони за сафари. Със заснежените върхове на планината Кения като фон, Вашето сафари ще бъде колкото красиво, толкова и разнообразно - ще имате възможност да посетите в един и същи ден както Северното, така и Южното полукълбо.

Започваме от подножието на планината Кения, около която има няколко растителни пояса, а централната ѝ част е превърната в национален парк под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се срещат уникални растителни и животински видове, приспособили се към големите температурни амплитуди. Резерватът „Суитуотърс“ предлага безопасно убежище на спасени от конфликти шимпанзета, тук е и най-големият резерват за черни носорози в Източна Африка. Продължаваме към горите Абърдеър, където хребети и речни долини добавят към красотата на планинските пейзажи, а дивите животните лесно се виждат по време на сафари. Спускаме се към долината на Големия разлом и езерото Найваша – птичият рай. Ако имате късмет, може да видите фламинго и бял носорог. Сафарито завършва в Масай Мара – един от най-големите природни резервати в света.

 

23.06.2020-вт 1 ден София →

В 22:30 полет QR 226 от София за Доха.

 

24.06.2020-ср 2 ден Доха → Найроби

В 03:20 пристигане в Доха. В 08:15 полет QR 1335 от Доха, пристигане в Найроби в 13:50 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

 

25.06.2020-чт 3 ден Найроби – Суийтуотърс (закуска, обяд, вечеря)

Закуска. Отпътуване към планината Кения и Суийтуотърс (330км/5ч). При Нанюки прекосяваме екватора, който разделя Кения почти през средата. Тук може да се снимате стъпили с едния крак в северното, с другия – в южното полукълбо. Докато сме на екватора и над главите ни грее ярко слънце, пред нас е покритата със сняг планина Кения – невероятна гледка в тропиците. Пристигане и настаняване в лоджа. Обяд. Следобед излизаме на сафари. Ще видим черния носорог Морани и ще посетим приюта за шимпанзета. Резерватът Суийтуотърс е разположен на екватора, на 1810 м., в подножието на планината Кения и през него протича река Уасо Ниеро (кафява вода). Тук е единственият по рода си приют за шимпанзета, спасени от конфликти в района на големите езера. В момента в резервата живеят 35 шимпанзета, за които се полага 24-часова ветеринарна грижа. Те имат определени часове за хранене, прекарват времето си през деня в проучване, катерене, общуване и разходки, а през нощта се връщат в закритите си заграждения. Когато са готови, шимпанзетата се въвеждат в една от двете големи групи, които живеят в резервата, разделен от река Уасо Ниеро. Тя преминава през северните резервати, създавайки оазис от зеленина, а водите й привличат дивите животни към бреговете: огромни стада слонове, които през сухия период копаят с хоботите си дълбоки дупки по брега на реката, търсейки вода; лъвове; леопарди; жирафи; зебри; камили; кози и др. Тук се срещат видове, които населяват само сухите части на северна Кения (н.р. антилопа геренук, която се изправя на задните си крака, за да се храни). Вечеря и нощувка.

 

26.06.2020-пт 4 ден Суийтуотърс – Абърдеър (закуска, обяд, вечеря)

Рано сутринта сафари. Връщане в лоджа за закуска. Тръгване за Абърдеър (90км/2ч). Планинската верига Абърдеър започва от Найроби, простира се на 160 км. до най-източната част на Големия разлом, а най-високата ѝ част е 3998 м. Абърдеър е национален парк под закрилата на ЮНЕСКО. Територията на парка съществува на картите от 1953 г., когато принцеса Елизабет става Кралица на Англия докато е на сафари тук. Целогодишно климатът е влажен, а природата е омагьосваща – красиви водопади, древни гори, леденостудени потоци и блатисти местности ‒ дом на застрашения от изчезване черен носорог. Много от видовете не се срещат другаде. Тук може да се видят 52 от общо 67 вида редки животни, които обитават африканските тропически планини като антилопата бонго, гигантското африканско диво прасе, африканската златна котка, има редки птици и влечуги. Павианът и маймуните колобус и сайкс също обитават тези места. Има хиени, биволи, слонове и гепарди, които излизат на лов вечер. Пътят, по който минаваме, е разположен на 3350 м. и ще видим странни растения – мутанти, характерни само за тези места. Пристигане за обяд в Outspan Hotel. Трансфер и настаняване в историческия Treetops Lodge, който всъщност е наколен хотел. Treetops е известен с това, че „за първи път в историята на света, младо момиче се изкачва на едно дърво един ден като принцеса, и след това, което тя описва като най-вълнуващо преживяване, слиза от дървото на следващия ден като кралица“ - Джим Корбет. Именно тук, принцеса Елизабет се изкачва на 05.02 и слиза на следващия ден като Нейно Величество кралица Елизабет II. Сафарито тук е необикновено – дивите животни се наблюдават от терасата на лоджа. Вечеря и нощувка.

 

27.06.2020-сб 5 ден Абърдеър езерото Найваша (закуска, обяд, вечеря)

Закуска. Отпътуване към долината на езерата (200км/3ч), разположена около Големият разлом, видим от Луната. Този природен феномен е едно от геологическите чудеса на планетата ни и представлява огромна цепнатина, образувана преди повече от 35 млн. години, която се простира от Сирия в Югоза-падна Азия и преминава през Мозамбик в Източна Африка надолу по Африканския континент. Най-красивата ѝ част е в Кения и е заобиколена от спящи вулкани и езера, които привличат милиони птици и животни. Минаване покрай Маунт Лонгонот ‒ кратер на спящ вулкан, обграден от вулканич-ни каньони. Кратък престой на красивия водопад Томсън. Пристигане за обяд в лоджа на езерото Накуру ‒ рай за любителите на птици. Срещат се около 450 вида, сред които фламинго, корморани, пеликани, сини рибарчета, щъркели, орли и други птици, хранещи се с риба. Ако имаме късмет, ще наблюдаваме уникален спектакъл, изпъстрен с феерия от багри стотици фламинго, които като пулсиращ розов килим покриват езерото - един от най-популярните изгледи от Кения. Екологичното разнообразие е огромно – има 56 вида бозайници, включително редкия бял носорог, хипопотами, павиани, глигани, диви прасета, зебри, биволи, застрашения Ротшилдски жираф и др. Този район предлага една от най-добрите възможности да се види гепард, готвещ се да улови плячката си при залез слънце, има и няколко огромни лъва. В късния следобед – сафари. Вечеря и нощувка.

 

28.06.2020-нд 6 ден езерото Найваша – Масай Мара (закуска, обяд, вечеря)

Закуска. Отпътуване за Масай Мара (330 км/6 ч). Пристигане за обяд в лоджа на националния резерват Масай Мара ‒ най-големият резерват в Африка с площ от 1519 кв. км. Той е разположен в югозападната част на Кения и се явява естествено продължение на долината Серенгети в Танзания. Покрит е от савана, открити равнини и крайречни гори, обитавани от 80 вида млекопитаещи: зебри, жирафи, газели, антилопи, хиени, чакали, пантери, маймуни и хиляди птици. Най-голям интерес представлява “Голямата петорка” – слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог, а най-грандиозният природен спектакъл е “голямата миграция от Серенгети”. Два пъти в годината стотици хиляди антилопи, газели, зебри, слонове, биволи и други стадни видове мигрират на север през юни и обратно на юг през октомври. Тези придвижвания са известни като Великото преселение и представляват впечатляваща гледка – хоризонтът се покрива от зебри, над 1.3 млн. антилопи гну и други животни. Голяма част от тях стават жертва на лъвове, хиени и крокодили. В късния следобед – сафари. Вечеря и нощувка.

 

29.06.2020-пн 7 ден Масай Мара (закуска, обяд, вечеря)

Рано сутринта сафари. Късна закуска. Почивка. Обяд. В късния следобед – отново сафари. Предлага се и опция – целодневно сафари с пакетиран обяд, за да видите максимален брой животни (без доплащане). *По желание, с доплащане – допълнителни мероприятия: среща с местните племена, разходка с балон и др. Вечеря и нощувка.

 

30.06.2020-вт 8 ден Масай Мара – Найроби (закуска, вечеря)

Закуска. Освобождаване на стаите. Последно сафари и отпътуване за Найроби (280 км/5ч). Пристигане в ранния следобед. Кратка обиколка на Найроби, спиране на място, откъдето се открива красива панорама към целия град, последни покупки. Вечеря в ресторант Карнивор с богат избор от различни видове меса на шиш, салати, сосове, местния коктейл "дава". Трансфер до летището.

 

01.07.2020-ср 9 ден Найроби → Доха → София

Закуска. Освобождаване на хотела. Екскурзия до Центъра за жирафи, основан с цел да защити застрашения Ротшилдски жираф, който се среща само в Източна Африка. Той е създаден през 1979 г. от Джок Лесли Мевил, внукът на шотландския граф Кений и съпругата му. Те довеждат в имението си Лангата две бебета жирафи и започват програма за отглеждане на жирафи, която има огромен успех и няколко размножаващи се двойки са изпратени в кенийските национални паркове. Основната атракция тук е хрането на жирафи от повдигната платформа, но може и да ги погалите, или даже целунете. Обяд в ресторант Карнивор с богат избор от различни видове меса на шиш, салати, сосове, местния коктейл "дава". Трансфер до летището.

В 17:20 ч. полет QR 1336 от Найроби, пристигане в Доха в 23:25 ч.

 

02.07.2020-чт 10 ден  Доха → София

В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха, пристигане в София в 12:00 ч.

 

Хотели

24.06 – 25.06

Найроби

Nairobi Safari Club

25.06 – 26.06

Суийтуотърс

Sweetwaters Tented Camp

26.06 – 27.06

Абърдеър

Treetops Lodge – Tree Hotel

27.06 – 28.06

Накуру

Lake Nakuru Sopa Lodge

28.06 – 30.06

Масай Мара

Mara Simba Lodge

30.06 – 01.07 Найроби Nairobi Safari Club
Допълнителни екскурзии
Сафари с балон над Масай Мара, заплаща се с доплащането – 850 лв. (включва: трансфер, 1-часов полет с балон, след полета – шампанско, английска закуска в буша и сертификат);
Застраховка „Flying Doctor” – 50 лв. (осигурява транспортиране с хеликоптер до най-близката болница). 

Цената включва

 • Самолетни билети София – Доха – Найроби – Доха – София с включени летищни такси и багаж до 30 кг.;

 • 7 нощувки в хотели и лоджове 4*/5*,

 • 2 нощувка със закуска в Найроби,

 • 5 пълни пансиона (закуска, обяд и вечеря) в дните на сафари,

 • 1 вечеря в ресторант „Карнивор“ в деня на отпътуване,

 • Трансфери при пристигане и отпътуване,

 • Пътуване между населените места с джипове 4х4,

 • Всички описани сафарита,

 • Всички входни такси за националните паркове и резервати,

 • Всички разрешителни за шофьора и джипа,

 • Всички държавни такси,

 • Опитен шофьор-екскурзовод,

 • По 1 бутилка вода на човек всеки ден,

 • Медицинска застраховка с покритие 30,000 щ.д.

 • Водач-преводач от фирмата.



 

Настаняване на човек в двойна стая

Настаняване в единична стая

3-ти възрастен

5589 лв.

6154 лв.

5589 лв.

 

Цената не включва

Виза за Кения – 50 щ.д. (заплаща се на летището при пристигане);
Доплащане за медицинска застраховка на лица над 70 г. – 27 лв.;
Такса обслужване на местните шофьори – 80 лв.;
Застраховка „Отмяна на пътуването” – от 2,7% до 1,5% от крайната сума по договора.

Почивки

Екскурзии