София 2800, Ул. "Хан Аспарух" 12
Тел: +359 879 123 456 +359 887 123 456
info@luchkystarurl.com, www.luckystartours.art.bg

Разходка до Трявна и Боженци

ВИД ТРАНСПОРТ: Автобус ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 1 ден ДЕСТИНАЦИЯ: Хасково-Боженци-Трявна-Хасково

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ:

Цена от 35 лв.
Дата Цена Запитване
06:00 - Отпътуване от гр.Хасково .Маршрут Хасково-Димитровград-Стара Загора-Казанлък-Габрово –Боженци.Пристигане в Боженци преди обяд.
Разходка по калдъръмените улички на културно-историческия резерват, където къщите са запазени в старинния си възрожденски вид.
Село Боженци е архитектурен резерват, близо до Габрово, впечатляващ с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.
Повече от 100 къщи са запазени в автентичния им вид. Няколко от тях са превърнати в музеи. Има етнографска експозиция от ХVІІІ век. Представен е и битът на местните хора от ХІХ в.
В Боженци се правят възстановки на стари български традиции за празниците Гергьовден, Коледа, Лазаровден. Има добри условия за еко и селски туризъм.
Свободно време за обяд.
След това всеки може да прецени кой от двата варианта да избере :
Вариант 1: Отпътуване с автобуса  за Трявна.Ще имате а разположение 2-3 свободни часа за
разглеждане на града и някои от забележителностите му –  стария площад с Часовниковата кула, сводестия Каменен мост, Даскаловата къща, Райковата къща и Старото школо .
Други интересни места,които може да посетите:
-Музей Тревненска иконописна школа, наричан още Музей на иконата, е единствен по рода си в страната ни, и е посветен на изкуството на Тревненската школа. Първата експозиция отваря врати през 1984 г. и е под формата на иконна колекция. Подредена е тематично и хронологично. Експозицията наброява над 160 оригинални икони. Днес музеят е разположен в Детска специализирана болница, град Трявна.  
- Даскаловата къща, в която се помещава единствения по рода си в България Музей на резбарството, се намира в град Трявна. Къщата е построена за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. Смята се, че в къщата е бил проведен първият български художествен конкурс, когато през 1808 г. на Гергьовден майсторите Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца резбоват тавани-слънце. Слънцата и до днес осветяват къщата, а кой е спечелил облога ще разберете, когато я посетите.
- Музей Райковата къща .Построена е през 1846 година, датирана е като Възрожденска и е типичен пример за местната архитектурна школа. В нея се помещава експозиция, отразяваща тревненския бит в периода 19-20 век.
- Музей на Азиатското и африканското изкуство.Експонатите в него са дарени от българския скулптор и колекционер Златко Паунов. В експозицията има предимно скулптури и предмети от бита, които са с произход от Индия, Тибет, Непал, Китай и т.н. Сред експонатите има няколко много странни африкански предмети.
- Галерия Казаков – Трявна,която е единственото място в България, където можеш да "потънеш" в света на известния български художник. Галерията се намира в Трявна, а Димитър Казаков е известен с това, че е първият художник, чийто картини са изложени в Лувъра. Галерията се помещава в реставрираното Славейково училище и в нея могат да се разгледат много от картините на Казаков.
 
- Къща-музей на Ангел Кънчев ,която е роден дом на революционера. Построена през 1805 г., в нея се помещават документална и битова експозиция, показващи делото и живота на великия българин.Музейната експозицията включва и борбата на местните през Възраждането в национално-освободителните борби. 
 
Вариант 2: Пешеходен преход  АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ БОЖЕНЦИ-ТРЯВНА
Маршрута , който ще изминем  може да видите на синята  маркировка на снимката в програмата.
АИР  Боженци –Село Веленци-село Зеленика-Трявна(Часовниковата кула)
Продължителност: 2 -3 часа
Лек и приятен маршрут, подходящ за всяка възраст. Преминава през балкански селца.
Групата от пешеходния тур пристига в Трявна в ранния следобед и след почивка ,кратка разходка из центъра и събиране на всички участници избрали Вариант 1 или Вариант 2   късно след обяд отпътуване за гр.Хасково.
Изготвяме и вариант на прорамата при интерес с нощувка в гр.Трявна.

Цената включва

Транспорт с лицензиран автобус
Водач от агенцията за пешеходния преход
Застраховка за пътуване

Цената не включва

Разходи от личен характер
Храна
Входни такси за музеи