София 2800, Ул. "Хан Аспарух" 12
Тел: +359 879 123 456 +359 887 123 456
info@luchkystarurl.com, www.luckystartours.art.bg

Виетнам

ВИД ТРАНСПОРТ: Самолет ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 12 дни / 10 нощувки ДЕСТИНАЦИЯ: София - Доха - Хо Ши Мин: делтата на Меконг - Дананг – Хой Ан, опция Хълма Ба На и Златния мост – Хюе - Ханой: залива Ха Лонг, опция древната столица Хоа Лу и пещерите Трам Кок - Доха - София

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ:

Цена от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Това пътешествие ще Ви преведе през столиците на Виетнам в различните епохи и ще ви разкрие интересни архитектурни забележителности и културни паметници. Ще посетим Хо Ши Мин – столицата на френски Индокитай, очарователния Хой Ан, императорската столица Хюе с Розовия забранен град, днешната столица Ханой и най-древната столица на страната Нин Бинх. Ще узнаем за цивилизацията Чам, ще минем през прохода с живописното име „Море от облаци” , който разделя страната на Северен и Южен Виетнам. Ще се насладим на круиз из живописния залив Халонг с издигащи се от тюркоазени му води скали и ще се разходим с лодка из магнетичния Нин Бинх, наричан „вътрешен Халонг“ заради зелените оризища и високите хълмове наоколо, които поразяват с красотата и хармонията, съдадени от природата.

16.10.2020-пт 1 ден София → Доха →
В 13:00 ч. полет QR 228 от София, кацане в Доха 17:40 ч. В 19:55 ч. полет QR 972 от Доха.

17.10.2020-сб 2 ден → Хо Ши Мин (вечеря)
В 07:55 ч. кацане в Хо Ши Мин. Градът получава името на река Сайгон, върху която е разположен, и се намира северно от делтата на река Меконг. Местните жители все още го наричат Сайгон. Първоначалното му име е било Прей Нокор, в следангкорския период е бил най-голямото пристанище на Камбоджа, от 1887 г. до 1901 г. е столица на Френски Индокитай, а от 1955 г. до 1975 г. – столица на Южен Виетнам. Днес той е най-големият град в страната с население около 10 млн, главен икономически, търговски и културен център на Виетнам. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Свободно време. Вечерта круиз по река Сайгон с вечеря под звуците на жива музика и изглед към нощния град. Нощувка.

18.10.2020-нд 3 ден Хо Ши Мин – Бен Тре – делтата на река Меконг (закуска, обяд)
Закуска. Напускайки оживените улици на модерния град, се отправяме на юг, към провинция Бен Тре – кокосовата земя в делтата на Меконг. След около 2 часа пътуване с автобуса пристигаме и продължаваме с джонка през лабиринт от водни пътища, които се кръстосват в безброй канали, криволичещи около плодородни зелени терени, семейни къщички и малки фабрики. Ще видим много местни жени, които прекарват дните си във варене на кокосови орехи, преди да ги превърнат в бонбонени кубчета. Ще посетим фабрика за сладки и бонбони от кокос. Продължаваме приятното плаване под сянката на водните кокосови дървета докато пристигнем в крайбрежния ресторант, където ще обядваме деликатеси от делтата на река Меконг. Връщаме се с лодката на пристанището и продължаваме с автобуса за Хо Ши Мин. Пристигане в хотела. Нощувка.

19.10.2020-пн 4 ден Хо Ши Мин – Дананг – Хой Ан (закуска)
Закуска. Обиколката на Хо Ши Мин започва с емблематичната Сграда на обединението (бившия Президентски дворец). Тя е била резиденция на президента на Южен Виетнам и щаб на американската армия. На 30.04.1975 г. северновиетнамските войски навлизат с танкове в града, завземат го и отвеждат с джип южновиетнамския президент в Националното радио, за да обяви капитулацията на Южен Виетнам. Сградата е превърната в дворец на обединението. Отправяме се към колониалната част на града, където се извисява катедралата Нотр Дам дьо Сайгон – символ на града. Тя е построена през 1880 г. и по проект е трябвало да бъде копие на Нотр Дам дьо Пари. Пред нея е статуята на Дева Мария. В съседство е красивата сграда на Пощата, проектирана от Густав Айфел. Наблизо е сградата на Операта, построена по подобие на Опера Гарние в Париж и сградата на Кметството – една от най-старите, най-големите и най-красиви френски сгради в града. Разположена е в единия край на улица Нгуен Хюе – най-красивата улица в Хо Ши Мин. Ще посетим Музея на жертвите от войната, където са представени документални свидетелства за военните престъпления по време на Френската и Американската война, предизвикали тежки страдания на виетнамския народ и неговата борба за независимост. Трансфер до летището. Полет за Дананг. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела в Хой Ан.

20.10.2020-вт 5 ден Хой Ан (закуска)
Закуска. Полудневно разглеждане на стария град Хой Ан, обект на ЮНЕСКО. Той е един от най-живописните градове на Виетнам, жив музей под открито небе. Още от древни времена и по време на империята Чампа, Хой Ан е бил морски кръстопът – важно пристанище по пътя на коприната и търговските пътища на Китай, Япония и Запада, чието наследство се вижда и днес в архитектурните шедьоври, отразяващи китайското, японското, португалското, френското и британското влияния. Съвременният град е известен и с прекрасните плажове около града – Чайна бийч, където американските войници са почивали по време на войната, и Куа Дай – един от най-хубавите плажове във Виетнам, разположен на няколко километра от стария град. Опознавайки древният град ще открием неговото очарование в старинните къщи на търговци, изящните общински зали, храмове и тесни алеи. Ще разгледаме Китайския храм, построен от китайските кланове през 1690 г. и посветен на богинята на морето Тиен Хау – покровителка на моряците и рибарите, и емблематичния покрит японски мост отпреди 400 г., построен през 1593 г. от японската общност, за да свърже града с китайския квартал на отсрещния бряг. Ще открием любопитни истории, като посетим старинна къща, в която изкуството на лечение чрез бойни изкуства се предава през поколенията. Този лечебен метод е изобретение на майстора на старинна школа и е комбиниран между Чигун, Тай Чи и традиционното виетнамско бойно изкуство. Тук ще имате шанс да научите някои основни движения под ръководството на майстора. Преди да се отправим обратно към хотела ще посетим уютен дом, за да се отпуснем и опитаме типичен десерт, приготвен от местните жители. След обяд ще имате свободно време за почивка или пазаруване. Целият град е буквално един огромен пазар – улиците са художествени галерии, приветливо отворили врати за туристите. Тук може да се запознаете с цялото многообразие на художествения талант на виетнамските майстори и самобитното национално изкуство – обработка на дърво и камък, изработка на фенери, прекрасни картини – батик, акварел и масло с причудливи сюжети и национални мотиви; магазинчета за порцелан, коприна, текстил, кожи, подправки и др.

21.10.2020-ср 6 ден Хой Ан – опция: хълма Ба На и Златния мост (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка и плаж или разходка из града. Нощувка.
Предлагаме допълнителна целодневна екскурзия до хълма Ба На и Златния мост.
Преживяването започва рано сутринта. След трансфер около 1ч30м пристигане в местността Ба На в планината Тронг Сон за посещение на тематичния парк, кацнал на 1500 м. върху планинския курорт, наследен от французите. Местността е избрана от тях през 20-те години на миналия век заради хладния планински въздух през летните горещини. Първо се отправяме към станцията на въжената линия и се изкачваме по една от най-дългите (5801 м.) и най-високи въжени линии в света (деневилацията е 1368 м.) със спиращи дъха панорамни гледки към околните планини. Пристигайки на станцията ще посетите пагодата Лин Унг, градината Лок Уен и павилиона Цан Ам. След това се отправяте към Градината на маймуните и накрая – до Върха на Бога, който е най-високият в централен Виетнам. Ще имате свободно време да се разходите по Златния мост, поддържан от две големи ръце сред обвитите в мъгла хълмове на планината и ще се насладите на прекрасната гледка към град Да Нанг и околните планини. Ще имате свободно време за обяд в един от многото ресторанти. Останалата част от деня ще прекарате в забавления в развлекателния парк, където може да се насладите на различни атракциони преди трансфера обратно до хотела. *Мястото привлича много туристи и изчакването на опашката е задължително.

22.10.2020-чт 7 ден Хой Ан – Хюе (закуска)
Закуска. Отпътуване за Дананг. По пътя ще направим кратък престой на красивия плаж Нон Нуок, ще посетим музея Чам, който съдържа най-добрата колекция от скулптури в света на цивилизацията Чампа, чиято столица е бил Дананг в периода 875–1000 г. Ще посетим Мраморната планина, известна с 5-те хълма, всеки от които носи името на един от 5-те елемента: огън, вода, земя, метал и дърво. Още от древни времена хълмовете са били свещени и в тях има пещери с хиндуистки и будистки скулптури, а по време на Виетнамската война (1955–1975 г.) тунелите били използвани за скривалища, имало е и болница в една от пещерите. Продължаваме през прохода Хай Ван – географска и психологическа граница на Виетнам между север и юг. Изкачваме се към неговата най-висока част, която винаги е обгърната от облаци и носи поетичното име „Море и облаци“. Продължаваме към Хюе – старата столица на Виетнам. През 1687 г. виетците превръщат Хюе в своя столица и продължават разширяването си на територията на Чам. Тя е столица и при династията Нгуен, която от 1802 до 1945 г. дава 13 императори и оставя императорски град от цитадели, дворци, гробници и храмове, разположени в спокойната провинция, граничеща с Парфюмената река. И днес Хюе е интелектуалната столица на Виетнам с 12 университета. Градът е запазил своята културна идентичност и е с уникална атмосфера – тихи и спокойни улици, запазени френски колониални къщи и вили, градини и пагоди. Пристигане и настаняване в хотела. Нощувка.

23.10.2020-пт 8 ден Хюе → Ханой (закуска)
Закуска. Разглеждането на Хюе започва с императорската цитадела, обект на ЮНЕСКО. Изграждането ѝ започва по времето на Гиа Лонг, първият император от династията Нгуен, и завършва по времето на император Мин Манг като отема 27 години. Построена е по модел на Забраненият град в Пекин с труда на 10 000 души и представлява 10-километров правоъгълен град със защитни стени, високи 6,6 м. и широки 21 м., обграден от сложна система от водни канали, които служили не само за защита, но и като воден път към него. В Императорския град се влиза през 10 входа, а самият той се състои от две основни части: цитаделата, която служила за защита на дворците вътре, и забраненият град Ту Кам Тан, в който живеел и работел императорът със своето семейство. Продължаваме с велорикша, за да разгледаме спокойните градини и традиционните сгради. След това се отправяме към частен храм, който не е отворен за обществено ползване. Ще научим как по-младите поколения се покланят на своите императорски предци и съхраняват оригиналните дървени пана със стихове. Има възможност да научим интересни тайни рецепти за избелване на кожата и приготвяне на прах за руж за кралиците и наложниците. Напускаме центъра, за да посетим гробницата на император Кай Дин (1885-1925г.), 12-ят император от династията Нгуен. По древна традиция, строителство на гробницата на всеки император започвало още докато той бил жив, а архитектурата ѝ отразявала неговия характер. Този забележителен комплекс е построен за 11 години и в него са съчетани елементи от Източната, Западната и Индийската архитектури, което го прави уникален. В края на обиколката ще разгледаме сергиите на пазара Донг Ба и ще хвърлим поглед върху ежедневието в съвременния град. Трансфер до летището. Полет за Ханой – днешната столица на Виетнам и най-важният политически център в държавата от 1010 до 1802 г., когато е изместен от Хюе. От 1902 до 1952 г. е служи за столица на Френски Индокитай. От 1922 до 1976 г. е столица на Северен Виетнам и на 30.04.1976 г. става столица на обединен Виетнам. Трансфер до хотела. Нощувка.

24.10.2020-сб 9 ден Ханой (закуска, обяд)
Закуска. Панорамна обиколка и разглеждане на Ханой: Западното езеро с пагодата Тран Куок от 6-и век – един от най-старите будистки храмове в страната, Храма на литературата, построен от император Лай Танг Тонг в 1070 г. и посветен на Конфуций. През 1076 г. кралската академия започва да обучава децата на благородниците и така той се превръща в първия университет на страната. На територията му има 5 вътрешни двора, олицетворяващи 5-те елемента: вода, огън, дърво, земя и метал, а най-интересни са костенурките с полегнали на гърбовете каменни стели с имената на някогашните възпитаници. Посещение на Етнографския музей, разкриващ културното богатство на Виетнам с уникална градина, в която може да се видят копия на къщи и погребални комплекси от различни провинции на страната. Обяд в местен ресторант. Отправяме се към комплекса на Хо Ши Мин, за да видим мавзолея отвън и да посетим неговата частна резиденция, построена в етностил върху дървени пилони и заобиколена от красиви градини. После ще посетим един от символите на Ханой – Пагодата върху стълба – храм, основан през 1049 г. от император Ли Тай То. Ще се разходим из старинния квартал – колоритно място с хиляди малки магазинчета и работилнички, известен като 36-те улици на гилдиите, всяка от които в миналото е била център на определен занаят и търговия. Ще посетим пазара „Ханг Бе“ около езерото Хоан Кием и водното куклено шоу, традиция от 11 век, зародила се в долината на Червената река и символизираща прогонването на злите духове и празнуването на изобилието от вода в оризовите поля. Нощувка.

25.10.2020-нд 10 ден Ханой – залива Халонг (закуска, обяд)
Закуска. Целодневна екскурзия с обяд до залива Халонг. Пътуване с автобус около 3,5 ч. през плодородната долина на делтата на Червената река и наблюдаване на живота на селяните, които обработват оризовите поля, транспортират с мотоциклети животни до местните пазари и орат полята с огромни водни биволи. Кратък престой и посещение на специализиран център за производство на традиционни сувенири и посещение на фабрика за перли. Следва круиз в залива Халонг (ЮНЕСКО), изключителен природен феномен, едно от 7-те природни чудеса на света. На местния език името му означава „драконът, който се спуска към морето”. Мястото е изключително красиво; заема площ около 1500 кв. км и се състои от над 3000 острова и скални образувания с причудливи форми, издигащи се от тюркоазените води на морето и носещи имена като „куче”, „кулите”, „платноходка”, „шише за парфюм” и други. Посещение на пещерата Тиен Кунг. На корабчето се сервира обяд – пресни морски дарове. Привечер връщане в Ханой. Нощувка.

26.10.2020-пн 11 ден Ханой – опция: Хоа Лу и Там Кок (закуска)
Закуска. Свободен ден. Нощувка.
Предлагаме допълнителна целодневна екскурзия с обяд до древната столица Хоа Лу и Там Кок. Отправяме се към провинция Нин Бинх, на юг от Ханой. След около 2 часа пристигаме в Хоа Лу – най-старата столица на Виетам, център на живота и политиката през средните векове, преди Ханой да стане столица през 11 век. Разглеждане на храмовете и гробниците, издигнати в чест на първите императори на Виетнам Дин Тиенхоан (968-980) и Ле Дайхан (980-1009), както и на руините на внушителната някога цитадела. Желаещите могат да се изкачат на върха на хълма (отнема около 30 мин.), откъдето се открива невероятна панорама към долината. След това се връщаме и продължаваме с автобус към Там Кок, което в превод означава „Три пещери“. Пътят ни минава през живописни селца и изумителни пейзажи. След обяд – типична виетнамска кухня, се качваме на традиционните бамбукови лодки “сампан“ и плаваме по реката, наслаждавайки се на изумителни пейзажи – зелени оризища и високи карстови хълмове, покрити със зеленина, дали името на местността „Вътрешен Халонг“. Връщане в Ханой.


27.10.2020-вт 12 ден Ханой → Доха → София
Ранен трансфер до летището.
В 08:55 ч. полет QR 969 от Ханой. Кацане в Доха в 13:25 ч.
В 17:00 ч. полет QR 225 от Доха. Кацане в София 21:15 ч.
Хотели
17.10 – 19.10 Хо Ши Мин Saigon Hotel 3*
19.10 – 22.10 Хой Ан Vinh Hung Emerald Resort 3*
22.10 – 23.10 Хюе Eldora Hue 4*
23.10 – 27.10 Ханой Chalcedony Hotel 4*
Допълнителни екскурзии
По желание, с доплащане целодневни екскурзи:
– от Хой Ан: Хълма Ба На и Златният мост: при мин. 10 ч. – 178 лв.; при 6-9 ч. – 227 лв.; при 2-5 ч. – 286 лв.
– от Ханой: Хоа Лу и пещерите Там Кок: при мин. 10 ч. – 142 лв.; при 6-9 ч. – 171 лв.; при 2-5 ч. – 236 лв.

Цената включва

Самолетни билети София – Доха – Хо Ши Мин/ Ханой – Доха – София с редовен полет на Qatar Airways с включени такси, чекиран багаж до 30 кг (300 см) и ръчен багаж до 7 кг.
Самолетени билети с включени такси за полетите: Хо Ши Мин – Дананг / Хюе – Ханой;
10 нощувки в хотели 3*/4*, 9 закуски, 3 обяда, 1 вечеря
Всички трансфери и екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
- круиз с вечеря в Хо Ши Мин,
- екскурзия с обяд до делтата на река Меконг,
- панорамна обиколка и разглеждане на Хо Ши Мин;
- разглеждане на Хой Ан;
- посещение на музея Чам и Мраморната планина, пътуване през прохода Хай Ван;
- разглеждане на Хюе – цитаделата, частен храм, гробницата на император Кай Дин и пазара Донг Ба;
- панорамна обиколка и разглеждане на Ханой, посещение на водното кукленошоу;
- круиз с обяд из залива Халонг и посещение на пещерата Тиен Кунг;
Местни екскурзоводи на английски език
Водач-преводач от агенцията;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 щ. д. (за лица 70–85 г. с покритие 5,000 щ.д.)

Цената не включва

Такса за местните шофьори и екскурзоводи – 88 лв
По желание, застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуването“ – от 2.70 % до 1.50 % от общата цена
Допълнителни посещения, които не са включени в програмата;
Непосочените в програмата хранения, напитки по време на хранене, бакшиши за носачи, пикола и камериерки и други лични разходи.