София 2800, Ул. "Хан Аспарух" 12
Тел: +359 879 123 456 +359 887 123 456
info@luchkystarurl.com, www.luckystartours.art.bg

Екскурзия Италия – Гурме програма с готварски курс

ВИД ТРАНСПОРТ: Самолет ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 5 дни / 4 нощувки ДЕСТИНАЦИЯ: София-Болоня-Ферара-Парма-Модена-Сан Марино-Равена-Болоня-София

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ:

Цена от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Дати:
05.10.2020 – 09.10.2020 – 590 евро
03.05.2021 – 07.05.2021 – 590 евро
 
Каним Ви на неустоимо гурме пътуване с 2 дни готварски курс. Ще можете да се запознаете с най-доброто от кухнята на региона, а това означава основата на висшата италианска кухня. Всеки ценител ще обогати кулинарната си култура, ще придобие нови умения в готвеното. Същевременно ще можете да се запознаете с историята, културата, архитектурата, изкуството и природните красоти та тази изключително богата област. Много от селищата в миналото са били средища на самостоятелни градове-държави, развили собствена специфична култура, с чиито традиции се гордеят и до днес – Болоня, Парма, Модена и Ферара.
 
За Емилия Романя
Това е най-реномираната област на Италия като кулинарно качество и престиж. Лазаня, паста със сос болонезе, тортелини, капелети, талятели са ястията донесли международна слава на местната гастрономия, наред с продукти като традиционния балсамов оцет от Модена, суровата шунка от Парма, сиренето Пармиджано Реджано /известно като пармезан/, салама Мортадела и още много други. Областта е застлана с овощни градини, произвежда и отлични местни вина. Емилия-Романя днес не е само земеделска област, а преди всичко е един от най-могъщите индустриални полюси в Италия. Достатъчно е да споменем, че тук се произвеждат Ферари и Ламборгини. Екскурзията и кулинарният курс са базирани във Ферара. Този очарователен исторически град ще Ви плени с архитектурата, историята и културата си, както и със спокойния живот на приветливите си жители, това, което италианците определят като „град по човешка мяра“.
 
 
ПРОГРАМА:
ДЕН 1: София - Болоня
Среща на летище София и полет за Болоня. Пристигане на летището. Трансфер до Ферара и настаняване в хотел.
Нощувка.
 
ДЕН 2: Ферара
Закуска. Днес ще се потопим в магията на италианската кухня. Предстои ни кулинарен курс с шеф Валентин Ангелов /вкл. в цената/.
Следобед, ще направим туристическа обиколка на историческия център на Ферара /вкл. в цената/. Ще посетим замъка на фамилията Д`Есте и катедралата Св. Георги Мъченик. Ще преминем през площада на кметството с тържественото стълбище, улицата с арките, бул. Корсо Д`Есте с красиви аристократични дворци, най-известният, от които е т.нар. Диамантен дворец и ротондата Фоскини.
Нощувка.
 
ДЕН 3: Парма и Модена
Закуска. Кулинарния ни курс с шеф Валентин Ангелов продължава и днес /вкл. в цената/.
Следобед, свободно време или по желание /срещу допълнително заплащане/ полудневна екскурзия до Парма и Модена.

Парма
Градът е основан по пътя на древноримския консулски път Вия Емилия 2-ри век пр. Хр. Византийците го наричат Златния град, а по време на управлението на фамилиите Фарнезе и Д`Есте става елегантната Малка столица. Днес гордо издига своята марка като Гастрономическа столица, но също и като града на Верди и Тосканини.
Ще посетим музея Глауко Ломбарди, посветен на Мария Лиуджия, втората съпруга на Наполеон. Ще преминем през прощад Дуомо - най-популярният площад в Парма. Тук са разположени най-популярните забележителности в Парма. Освен на красивата архитектура, в малките улици на площада ще намерим малки магазинчета за сувенири и ресторанти, предлагащи местна кухня. Именно тук ще гордостите на Парма - сиренето Пармиджано Реджано и Прошуто ди Парма. Продължаваме разходката с площад Джузепе Гарибалди с кметството, изградената от розов мрамор Катедрала и Двореца на губернатора.
Модена - балсамико, Ферари и Павароти…
Сигурни сме, че поради една от трите гореизброени причини в заглавието сте чували за Модена – или за района от който произлиза балсамико, който е със защитен произход и трябва да се изчака около 25 г. при сложна технология, за да бъде произведен, или за родния и любим град на Лучано Павароти, или за ревящия звяр на Енцо Ферари, който с червения си цвят и днес покорява пътища и мечти. В Модена от години живее и нашата оперна прима Райна Кабаиванска.
Ще се разходим из централната част на града, носеща очарованието на типичната италианска атмосфера. Навсякъде в малките улички кипи живот, ресторантите поднасят вкусни местни специалитети гарнирани с най-доброто тосканско вино.
Ще посетим площада Пиаца Гранде, където гордо извисява своята камбанария катедралата на Модена. Камбанарията е наричана "Гирландина", заради декорациите ѝ, които приличат на гирлянди.
Връщане във Ферара.
Нощувка.
 
ДЕН 4: Равена и Сан Марино
Закуска. Свободно време или по желание /срещу допълнително заплащане/ целодневна екскурзия до Равена и Сан Марино.

Равена
Равена не е от големите италиански градове, но за сметка на това е един от най-важните исторически центрове на Апенините. Aнтичния град е известен като последната столица на Западната Римска империя след падането на Рим през 5-ти век. Днес града е известен с невероятните мозайки, построени по времето на византийската империя, които са запазени и до днес. Има шест места, където можем да видим килими от мозайки, поръчани от византийските владетели в техния опит Равена да надмине съперничещите градове.
Ще посетим мавзолея на Гала Плацидия и съседната базилика Сан Витале, смятана от мнозина за коронното постижение на византийското изкуство в цял свят. Ще видим базиликата Свети Виталий – осмоъгълна сграда, която се счита за архитектурен шедьовър и ще се разходим по улиците на средновековният квартал на Равена се намира в района на площад Пополо.

Сан Марино - най-старата република в света
Република Сан Марино е една от най-малките държави в света. С площ от 61.2 кв. км, тя е на трето място след Ватикана и Монако. Основа е през 301 г., което я превръща в най-старата република в света. Конституцията на страната е в сила от 1600 година и това я прави най-старата действаща конституция в света.
Разхождайки се тук, ще се пренесем сякаш в средновековието. Ще посетим трите кули на Сан Марино, превърнали в емблема на страната. От върха се открива удивителна гледка.
Ще посетим и Националният музей на страната, който е разположен в двореца Пергами Белузи.
Връщане във Ферара.
Нощувка.
 
ДЕН 5: Болоня - София
Закуска. Напускане на хотела и отпътуване за Болоня. Предстои туристическа обиколка на града /вкл. в цената/. Древен град със значима култура и история. Километрите тротоари, покрити с арки са емблематични за града. Елегантен, богат, жизнерадостен, младежки, музикален, носител на богата култура и всепризната кулинарна традиция, този град не може да ни остави безразлични.
Ще започнем обиколката ни с разглеждане на площада Пиаца гранде, катедралата Свети Петроний, фонтана на Нептун, кметството и двореца на градоначалника Palazzo Podesta. Ще посетим двете кули Гаризенда и Азинели, възпети от Данте в Божествена комедия. Известни като кулите на Болоня, те са символ на града. Продължаваме с посещение на Аркигиназио - най-старият университет на Западния свят още през 1088 г. Запазените му средновековни кули,
Следобед, посещение на FICO /Fabbrica Italiana Contadina – Италианска Селска Фабрика/. Тематичен парк, посветен на производството на хранителни продукти и на гастрономията. Един от най-големите в света. Паркът е разположен на 100 декара площ, 80 покрити и 20 открити. Присъстват 150 предприятия, магазини и ресторанти.
Вечерта трансфер до летището и полет за София.
Пристигане на летище София.
 
Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
 

 
 
ДАТИ И ЦЕНИ:
Дата Хотел Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
05.10.2020 - 09.10.2020 Hotel Touring 4* или подобен 590 евро 790 евро
03.05.2021 - 07.05.2021 Hotel Touring 4* или подобен 590 евро 790 евро
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИЯ:
  • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!
  • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:
  • Полудневна екскурзия до Парма и Модена с екскурзовод на български език - 65 евро
  • Целодневна екскурзия до Равена и Сан Марино с екскурзовод на български език - 65 евро

Цената включва

В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
  •     Самолетен билет София - Болоня - София
  •     Летищни такси
  •     7 кг ръчен багаж
  •     Трансфери летище – хотел – летище
  •     4 нощувки със закуски
  •     Екскурзовод на български език
  •     2 дни кулинарен курс с професионален готвач на български език
  •     Полудневна туристическа обиколка на Ферара
  •     Полудневна туристическа обиколка на Болоня
  •     Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"

Цената не включва

В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
  •     Чекиран багаж 20 кг.
  •     Градска такса /city tax/ - 1 евро на човек на ден
  •     Разходи от личен характер
  •     Допълнителни екскурзии упоменати в програмата
  •     Застраховка „Отмяна на пътуване"