Одеса - Киев - Кишинев - места за ценители, автобусна програма

ВИД ТРАНСПОРТ: Автобус ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 7 дни / 4 нощувки ДЕСТИНАЦИЯ: София - Стара Загора - Сливен - Одеса - Киев - Кишинев - Сливен - Стара Загора - София

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ:

Цена от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Град на отпътуване Място Час Цена ранни записвания до месец преди датата на отпътуване Стандартна цена
София Централна автогара, сектор Паркинг 17:00 часа 409 лв. 439 лв.
Пловдив бензиностанция ШЕЛ на магистралата 18:50 часа 379 лв. 409 лв.
Чирпан спирка Център 19:30 часа 369 лв. 399 лв.
Велико Търново Обръщало на тролеите ...... 359 лв. 389 лв.
Стара Загора паркинг жп гара 20:30 часа 369 лв. 399 лв.
Сливен бенз. ЕКО на Дамарски мост 19:30 часа 369 лв. 399 лв.


Украйна и Молдова – ще останете удивени от невероятната красота, спиращите дъха пейзажи, вкусната храна, разнообразните традиции и впечатляващата история на тези две малко познати за българския турист държави. С тях делим историческо минало и съдба – от стари времена, през Освободителната война до най-новите събития от средата на миналия век до днес. С това пътешествие ще опознаете част от тези самобитни Източноевропейски държави, ще се възхитите на запазените през вековете традиции и на модерното настояще. Открийте възхитителната Одеса, очарователния Киев и колоритния Кишинев, научете истината за Чернобил и те ще останат завинаги в сърцата ви!



ПРОГРАМА
 
ПЪРВИ ДЕН

Отпътуване от Сливен за Румъния в 19:30 ч. Преминаване през българо-румънската граница през р. Дунав при град Силистра с ферибот до Калъраш. Продължаваме към Украйна, като първата ни цел е брилянтната Одеса.
 
ВТОРИ ДЕН
Одеса
Около 10:00 ч. пристигане в Одеса. Наричат града Перлата на украинското Черноморие, с най-прочутото пристанище в страната. Одеса е град-приказка, забележителен със своята красота, пъстрота на населението, уникална архитектура и динамично развитие.
Панорамна пешеходна разходка в историческия център на Одеса с местен екскурзовод на български език. Ще видим двореца, собственост на семейството на Лев Толстой. Прекрасната сграда, построена през 1832 г., след 1920 г. е превърната в музей, а днес е Дом на учените. Следват дворецът на граф Воронцов и паметникът на херцог дьо Ришельо и Екатерина Велика; една от най-красивите барокови сгради в Одеса - Националният театър за опера и балет от 1887 г.; Националният морски университет; Археологическият музей. Ще затаим дъх през великолепието на най-известния символ на града - Потьомкинското стълбище, чиито 192 стъпала водят от града към морето. Започва от горния Приморски булевард и завършва до долната Приморска улица. Посещение на градината със скулптурите към Музея на литературата; ще видим паметника на Пушкин; площад „Остап Бендер” с паметника на Дванадесетте стола, свързан с едноименния роман на Иля Илф и Евгений Петров.
Настаняване в хотела. Свободно време за почивка и разходка. Нощувка.
 
ТРЕТИ ДЕН
Одеса - Киев
Закуска. Отпътуване за Киев. Настаняване в хотела.
Предстои панорамна обиколка на Киев, за да се запознаем с този великолепен град, наричан „Майката на руските градове”. Разположена на бреговете на река Днепър и ниските хълмове, украинската столица е удивителна. Нерядко центърът ѝ е сравняван с Манхатън, а реката, която пресича брега на две, го разделя на западна и източна зона. Разходка по Михайловския площад и разглеждане на Михайловски–Златоверхий манастир; паметника на света Олга, която е първата жена, владетел на Киевска Рус; Софийския площад и катедралата „Света София”, която е под егидата на ЮНЕСКО; Златните порти – тържествения вход на средновековен Киев (основната порта на укреплението е от ХІ в. и е наречена по подобие на едноименната порта в Константинопол. Разрушена през Средновековието, структурата ѝ е реставрирана през 1982 г.); Националния оперен театър; Червения университет (или Червеният корпус на Киевския национален университет „Тарас Шевченко“), който носи името си от характерния цвят на своята фасада, както и Патриаршеската катедрала „Свети Владимир”, която се намира в средата на Ботаническия площад.
Отпътуване към Старoкиевския хълм, откъдето се разкрива панорамна гледка към целия град. Ще се разходим по романтичния Андреевски спуск – една от най-древните киевски улици, приютила много картинни галерии и магазини за сувенири.
Вечеря в традиционен ресторант с национална кухня (по желание, срещу заплащане).
Нощувка.
 
ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Киев
Закуска. Този ден е посветен изцяло на Киев.
Програми по желание и срещу доплащане:
*Допълнителна целодневна екскурзия "Забранената зона и Чернобил"
Отпътуваме от Киев в 08:00 ч. към Забранената зона. Обиколката ни ще протече в три етапа:
1)Посещение на Забранената зона
В Забранената зона ще посетим полевия лагер на 25-та бригада на радиационната химическа и бактериологична защита; ще преминем през КПП при село Дитятки, където е официалния вход за Забранената зона. Ще отидем до с. Залися - с изоставените му къщи, плевни и магазина и ще спрем при къщата на единствения жител на селото Розалия Ивановна. Ще минем по обходен път до АЕЦ, около град Чернобил, изграден месец след аварията за улесняване движението на военни превозни средства, за да стигнем до почти напълно погребаното с. Копачи, където е оцеляла детската градина. Ще видим бетоновия център, необходим за изграждането на Саркофага през 1986 г. и обеззаразената зона на Червената гора - мястото на първото и най-лошо радиоактивно облъчване. Следва гр. Припят, населен с 50 хиляди души преди евакуацията (без да се влиза в сградите вътре); болницата, която приема пожарникарите и работещите в АЕЦ, силно засегнати от аварията; речното пристанище и най-престижното кафе „Припят“; кметството, станало първата централа за смекчаване на последствията от произшествието; хотел „Полисса“ - пункт за насочване на хеликоптерите, които изхвърлят оловни торби над 4-те руини на реактора; Двореца на културата, някога място за основен отдих на младежите от Припят. Пътят ни минава покрай Виенското колело във увеселителния парк, който никога не е бил отворен; стадион "Припят"; плувен басейн "Азур", който все още е работел след аварията, както и пожарната станция, чийто екипаж е вторият, който гаси огъня в АЕЦ през нощта на бедствието на 26 април 1986 г.
2)Посещение на АЕЦ "Чернобил"
От наблюдателен пункт на разстояние 300 м ще видим Саркофага и новото съоръжение за безопасно ограничаване на радиацията – Арката. На територията на атомната централа ще видим още пожарната станция, чийто екип е първият пристигнал да гаси огъня в АЕЦ след експлозията; мемориала "Живот за живот", който се намира пред административната сграда, на мястото на огромен паркинг от 1986 г., където хиляди хора ежедневно са пристигали за дезактивацията на АЕЦ, строителството на Саркофага и др. Водоемът за охлаждане на АЕЦ, където (в зависимост от сезона) ще можете да нахраните гигантските сомове, които живеят там. Ще видим още охладителните кули от трето поколение на АЕЦ "Чернобил"; тайният съветски обект Чернобил-2 (гигантска радарна антена "DUGA-1"); която осигурява ефективността на антените и хоризонталното проследяване на изстрелването на балистични ракети.
3)Посещение на град Чернобил
Мемориала „За тези, които спасиха света“; изложбата на открито на превозни средства и техника, използвани в дейностите по почистването през 1986 г. Следва екологично чиста вечеря в столовата на Чернобил, обслужвала работещите в забранената зона (вегетарианска храна, възможно при предварителна заявка).
Връщане обратно в Киев приблизително в 20:00 – 21:00 ч.
Важно: Може да има някои промени поради метеорологичните условия!
 
ИЛИ
 
*Посещение на Националния Киево-Печорски архитектурен комплекс „Лавра” от XI в., който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (2 ½ ч.). Това е един от най-старите пещерни манастири в Русия, посветени на Света Богородица, люлка на монашеството и твърдина на православната вяра. Разположен красиво върху високите брегове на река Днепър, манастирският комплекс заема площ от около 28 хектара, събрали повече от 100 архитектурни паметника, като над всички се издига високата почти 100 м камбанария. Комплексът е разделен на две части: Долна и Горна Лавра и е приютил нетленните мощи на редица светци и монаси. Посещение на Горна Лавра, както и на пещерите (при подходящи метеорологични условия).
Свободно време за обяд.
*По желание програмата продължава с екскурзия под открито небе в „Пирогово” (около 2 часа).
Това е национален музей, разположен в предградията на Киев, който пресъздава и съхранява народния бит, култура и архитектурни стилове от различни области на Украйна. Сред живописните хълмове могат да се видят над 300 стари селски къщи, като повечето от тях са преместени в музея от различни краища на страната, а след това възстановени. Разходката между старите къщи, дървените църкви, навеси, водни и вятърни мелници връща назад във времето. Посетителите могат да видят също покъщина и облекла от периода от XVII в. до началото на XX в.
Свободно време или, по желание и срещу допълнително заплащане - разходка по река Днепър с туристическо корабче – ”Панорама на Киев” (около 1½ часа, при подходящи метеорологични условия).
Свободно време в центъра на града. Нощувка.
 
ПЕТИ ДЕН
Киев – Кишинев
Закуска. Отпътуване за Молдова.
Молдова е може би едно от последните кътчета в Европа, оставащи все още далеч от туристическия поток. Опознаването ѝ ще бъде невероятно преживяване, тъй като познатото и непознатото ще ви следват на всяка стъпка. Намираща се на възлово място – границата между Европа и Азия, държавата има бурно историческо минало. По пътя ще ви следват лиричните местни песни „дойна”, ще останете възхитени от древните манастирски комплекси и крепости, непременно опитайте и впечатляващото местно вино - Fataesca Negra, Galbena, Plavai.
Пристигане в Кишинев, столицата на Молдова, наричана „Град на парковете и езерата” и без съмнение - един от най-зелените в Европа.
Настаняване в хотел.
По желание - посещение на винарска изба „Крикова”. Винарната е център на молдовското винопроизводство, с възможности за отлично съхранение на повече от 30 млн. литра висококачествено вино и с обща дължина на виненото предприятие от 120 км, което я прави втората по големина в света. Началото е поставено през 1952 г., като са използвани стари галерии от мини за придобиване на варовик, някои още от XV в. Усещането на посетителя е невероятно – сякаш сте слезли в подземен град на виното, с широки улици, множество складове и зали за дегустация. Тук се поддържа постоянна температура от 12 градуса и средна влажност 97–98 %, което създава отлични условия за съхраняването на милиони литри разкошно вино.
Разходката ви с електрически влак из галериите и складовете ще бъде възнаградена с дегустация в някоя от залите за гости: „Гагарински зал”, „Морское дно”, „Национальны зал” и др.
Свободно време. Нощувка.
 
ШЕСТИ ДЕН
Кишинев – Сливен
Закуска.
Туристическа програма в Кишинев. Разположен на седем хълма покрай река Бик, градът и много живописен, с богата и разнообразна архитектура, очарователни църкви и интересни музеи. Повечето от забележителностите на столицата са разположени в неговия център. Ще видим Националния театър „Михаи Еминеску”, основан през 1920 г.; Площада на артистите и Кишиневския Арбат – пешеходна улица, където се продават различни местни сувенири, произведения на различни занаяти, картини на местни художници; съвсем наблизо са сградата на "Органната зала", Кметството (сграда в италиански готически стил), катедралата „Рождество Христово“ (пример за руската архитектура в града, проектирана от архитект Авраам Мелников), Камбанарията. Ще видим още един от символите на града - Триумфалната арка от 1846 г., посветена на победата на Русия над Турция; сградата на Парламента, Президентството; паметника на Щефан чел Маре или Стефан Велики, най-славният управител в историята на Молдавското княжество.
По възможност ще направим обиколка и на паметниците, свързани с България - паметника на Христо Ботев, паметника на българските опълченци, параклис (свързан с Руско-турската освободителна война), къщата, в която е живял Христо Ботев, мемориалната плоча – мястото на формиране на три дружини български опълченци и барелефа на мястото, откъдето войниците са се отправяли на път към бойното поле по време на Руско-турската освободителна война.
Свободно време. Отпътуване за България с нощен преход.
 
СЕДМИ ДЕН:
Пристигане в България преди обяд.

 
Други
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ за екскурзията в Чернобил:
*В случай на отказ, плащането за пътуване не се възстановява.
*Трябва да носите паспорта си! Без паспорт никой не се допуска в Зоната.
Облекло:
Съгласно разпоредбите на Зоната, вие трябва да сте облечени с яке или риза с дълги ръкави; дълъг панталон; ботуши или маратонки, които изцяло покриват краката ви. Без декоративни отвори и мрежести материи.
*Преди заминаването се подписват две декларации, потвърждаващи, че няма да имате никакви претенции към администрацията на Чернобилската зона и организаторите на пътувания, ако личните ви вещи се замърсят или здравето ви се влоши, което може или не може да възникне по време на/след пътуването.
*При предварителна резервация, в 14:30 ч. или 17:30 ч. може да обядвате в столовата в Чернобил. *Екологично чистата храна е на цена 5 долара на човек. Не е включено в цената на пътуването и не е задължително.
*За да направите пътуването си удобно и приятно, съветваме ви:
‐ вземете със себе си няколко сандвича и бутилирана вода, за да хапнете по пътя;
‐ бъдете подготвени за дъжд и росата по тревата по време на разходките по спирките;
‐ пригответе си лична аптечка и репелент за насекоми;
‐ носете удобни дрехи и високи туристически обувки (ботуши през зимата).
Препоръка:
За да разберете напълно и да почувствате най-специалната особеност на Чернобилската зона, а именно радиацията, горещо ви препоръчваме да поръчате личен дозиметър-радиометър Terra-P за вашето пътуване. Той ще направи "видима" скоростта на радиация, при която пътувате, като постоянно ще ви информира за радиационния фон. В края на деня той ще покаже точната ви доза на облъчване за цялото пътуване. Както казва Сергий Мирний: „Да отидеш в Чернобилската зона без дозиметър е все едно да ходиш на обичайната обиколка със завързани очи.“ Можете да наемете надежден личен дозиметър Terra-P за пътуването на цена от 10 долара. По време на еднодневна обиколка до Чернобилската зона ще получите радиационна доза, която е 160 пъти по-малка от дозата, получена по време на едно рентгеново изследване на гръдния кош и 3600 пъти по-малка, отколкото при цялостно сканиране на тялото.
 
ВАЖНО:
*Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в офиса преди отпътуване!
*При някои от допълнителните екскурзии е възможно ползване на градски транспорт.
*Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси.
*Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
*Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
*Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
*Цената е валидна при група от минимум 35 човека;
*Ранни записвания - до месец преди датата на отпътуване;
*на 30% капаро;
*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване.
 
Такса прекратяване:
*Потребителят има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, като заплати на туроператора такса за прекратяване на договора в размер, определен съобразно момента на прекратяване на договора, както следва:
30% от общата цена на туристическия пакет, ако анулацията е направена в срок до 30 дни, считано от датата на сключване на договора, но не по-късно от две седмици преди започване на изпълнението на туристическия пакет;
50 % от общата цена на туристическия пакет, ако анулацията е направена 31 дни след датата на сключване на договора, но не по-късно от две седмици преди започване на изпълнението на туристическия пакет;
- 100% от общата цена на туристическия пакет, ако анулацията е направена от 14 и по-малко дни преди датата на започване на изпълнението на пакета или неявяване за отпътуване.
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
*Лична карта или валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца след датата на връщане;
*За деца до 18 год., пътуващи с един родител или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
 
МЕДИЦИНСКИ И ВИЗОВИ ИЗИСКВАНИЯ:
*Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
*До държави от ЕС и Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия се пътува с валидна лична карта. До всички останали държави се пътува със задграничен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане.
 
ЗАБЕЛЕЖКА:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗАД „Армеец“ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.
 
ТО има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица № 03700100001824, валидна до 24.01.2020 г., издадена от ЗД „Евроинс” АД

Цената включва

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
*Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за международни превози;
всички магистрални, пътни и гранични такси;
*4 нощувки със закуски в хотел 3 * (1 в Одеса, 2 в Киев и 1 в Кишинев);
*Екскурзоводско обслужване в Одеса, Киев и Кишинев;
*Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 5000 евро към ЗАД "Армеец" (с доплащане за лица над 70 г.);
*Водач по време на пътуването и престоя.
 

Цената не включва

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
*Допълнителна целодневна екскурзия "Забранената зона и Чернобил" - 195 лв. (при мин. 10 човека. Включва транспорт, входни такси и оторизиран екскурзовод);
*Посещение на Националния Киево-Печорски архитектурен комплекс „Лавра” – 9 евро (включва транспорт, лицензиран екскурзовод и входна такса);
*Eкскурзия под открито небе „Пирогово (включва транспорт, лицензиран екскурзовод и входна такса) - 17 евро;
*Разходка с туристическо корабче по Днепър – „Киевска панорама”, продължителност около час и половина с местен екскурзовод – 15 евро;
*Вечеря в украински ресторант – национална кухня – 25 евро (включва тристепенно меню, 100 г. твърд алкохол, богата фолклорна програма и транспорт);
*Посещение на Винарска изба „Крикова” - с дегустация на 3 вина, молдовска баница и вода (включва транспорт, лицензиран екскурзовод и входна такса) - 25 евро;
*Доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" с лимит на отговорност 5000 евро за лица от 70 до 85 години – 2 лв./ден;
*Доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" с лимит на отговорност 4000 евро за лица нa 86 и повече години - 15 лв. за целия период на туристическата програма;
*Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
*Разходи от личен характер.