Екскурзия до МОНГОЛИЯ

ВИД ТРАНСПОРТ: Самолет ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 12 дни / 10 нощувки ДЕСТИНАЦИЯ: Самолетна екскурзия - 13 дни ()

ДАТА НА ОТПЪТУВАНЕ:

Цена от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма по дни
 
Ден 1
Среща в 14.00 ч. на Летище София, Терминал 2. Самолетен полет София – Истанбул в 16.00 ч. с “Turkish Airlines”. Кацане в Истанбул в 17.15 ч. Самолетен полет Истанбул – Улан Батор в 19.10 ч.

Ден 2
Пристигане в Улан Батор в 10.05 часа. Свободно време за първи впечатления от монголската столица. Трансфер до хотел. Вечеря. Нощувка в Улан Батор.

Ден 3
Закуска. Туристическа обиколка на Улан Батор – посещение на будисткия манастир „Гандан тегчилен” (от тибетски – „големият дворец на пълната радост”) – най-големият и най-значим храм в Монголия, в който живеят около 150 монаси. В него се намира най-високата стауя на закрито на буристкия бодхисатва Авалокитешвара (26,5 метра), която е под закрилата на държавата от 1994 г. Манастирът е основан през 1835 г. от петия Джетсун Дамба – реинкарнация на най-висшия монголски лама. Манастирът се превърнал в основен център на будистките учения в страната. Следва посещение на Националния исторически музей на Монголия, който разказва историята и културата на монголците още от каменната епоха до наши дни. Сред 15 000 артефакти на музея е килим и изделия от коприна от времето на хуните, както и кожени ботуши на войник от същия период. Залите са разпределени с обекти от каменната епоха, бронзовата, древномонголските империи, тюркския период, Великата монгоска империя, комунистическата епоха и Демократична Монголия. Обяд – монголските номади използвали за храна продукти от отглежданите домашни животни като говеда, коне, камили, якове, овце и кози, както и дивеч. Така че монголската храна е предимно месна, с малко зеленчуци. След обяд – разглеждане на площад „Чингис” (някогашният „Сухбатар”) с паметника на Чингиз Хан и статуята на монголски революционер Дамдин Сухбатар. Ще видите още сградите на Съвременния дворец на културата в съветски стил, Монголската национална галерия за съвременно изкуство, Държавната опера и балет, „Голомт банк”, Монголската стокова борса, заела сградата на някогашното детско кино. Част от славата на Монголия е, че е сред петте държави с останки от ерата на динозаврите. Първите динозавърски яйца са открити в пустинята Гоби – те, както и тиранозавърът Батор, скелети, вкаменена кожа, следи и други останки от цялата страна могат да бъдат видени Монголския динозавърски музей. Ще продължите към двореца „Богд хан”, издигнат от монголски майстори и посветен на последния крал на Монголия и религиозен будистки водач. Следващата спирка е мемориалната зала „Зайсан” и Будистката градина. Възможност за посещение на магазин за кашмир (известен за страната продукт) и сувенири. Този ден ще завърши с представление с монголска музика, включително с националния инструмент със струни от конска опашка, танци и специфично гърлено пеене. Вечеря. Нощувка в Улан Батор.

Ден 4
Закуска. Този ден ще пътувате в степите до националния парк „Горки-Терелж”. Първата Ви спирка (55 км.) ще бъде „Тцонжин Болдог ризорт”, където се намира 40-метровата конна статуя на Чингиз Хан, смятана за най-високата конна статуя на света. Ще посетите комплекса около статуята, към който има сувенирни магазини и музеи. С асансьор може да се изкачите на нивото на главата на коня на статуята, откъдето се разкрива впечатляваща гледка кум статуята и околноста. Ще продължите пътуването към националния парк „Горки-Терелж” (40 км.). Разположен на 70 км. североизточно от Улан Батор, националният парк „Горки-Терелж” е известен със своите уникални формации от гранитна скала и девствен планински пейзаж и е популярна дестинация за туристите, отседнали в столицата, и за уикенд екскурзии на монголците. Ще видите гигантската скала „Костенурката” и ще имате около два часа да се насладите на спиращите дъха гледки, включително и възможност за едночасова езда с кон с породистите и кротки коне от конюшните на парка, за чиято езда не е необходим предишен опит. Обяд. След обяд – пешеходна разходка до живописния храм „Арябал”, заобиколен от впечатляващи скалисти планини, в чийто център е разположен. Храмът не е древен, но от години вече монасите медитират тук сред красивите, умиротворяващи планини. За да разгледате храма, трябва да минете по висящ мост и да изкачите стълбище от 108 стъпала, колкото са зърната на будистката броеница. Свободно време за почивка и наслада от природните красоти. Връщане в Улан Батор вечерта (60 км.). Вечеря. Нощувка в Улан Батор.

Ден 5
Закуска. Пътуване към Каракорум (360 км., 5 часа) – столица на Велика Монголия през 13 век в продължение на около 30 години, разположен в северозападната част на монголската провинция Увуркхангай, днес е малък провинциален град. Каракорум е основан през 1220 г. в долината на река Орхон по нареждане на Чингиз хан. След падането на династията Юен на Кубилай хан, през 1388 г. войски на китайската династия Мин плячкосват града, избиват населението му и го разрушават. Двеста години по-късно, през 1586 г., със строителен материал от останките на Каракорум и от Абтай Саин Хан, е построен манасирът Ерденезуу – първият будистки манастир в Монголия и най-древният, запазен в страната. Разцветът на манастира е в късния 18 век, когато представлява комплекс с пищни градини и 62 храма, дом за 1000 лами. Но през 1937 г., в резултат на комунистическите чистки, целият манастир е напълно разрушен и е работил само музеят, тъй като единственият разрешен действащ манастир е бил „Гандан” в столицата Улан Батор. След падането на режима през 1990 г. манастирът е осветен от ламите и Ерденезуу и отново става религиозна обител. Посещение на Музея на Каракорум – малък, но много впечатляващ, може би най-добрият музей в Монголия извън Улан Батор, колекцията включва артефакти от 13 и 14 век, открити в тази част на страната, както и други, открити на различни места от различно време, включително каменни сечива от праисторическата епоха; руините и Монумента на царете на върха на хълма с гледка към река Орхон. Настаняване в лагер с юрти – юртите са за двама човека с две легла, а санитарните помещения са общи за лагера. Обяд, вечеря и свободно време. Нощувка в лагера.

Ден 6
Закуска. Пътуване към сърцето на пустинята с възмжност да се насладите на радостната атмосфера и да се запознаете с начина на живот на номадите, участвайки в ежедневието им като местен. Ще видите как се дои прясно мляко от крави и кози, как се правят вкусни и хранителни млечни продукти. Ще имате възможност да опитате айраг – напитка от конско мляко. Ще участвате в ежедневните задължения на номадите – събиране на материал от гората за домашното огнище. След което ще продължите към руините на манастира Онги (270 км). По пътя ще разберете как откритата затревена степ постепенно се променя към суха полупустинна природа. Руините на манастира Онги са запазените останки на будистки манастир от 1760 г. Един от най-големите манастири в Монголия някога, Онги е бил разрушен по времето на политическите репресии през 1937 г. Суровата жестокост на разрушението е все още видима, все още осезаема, въпреки че се е случила преди години. Ще имате възможност да се разходите из впечатляващите останки и да се насладите на гледките към река Онги, която минава покрай археологическия обект. В местния музей в юрта ще разгледате оцелелите от манастира артефакти, ще посетите и малък действащ будистки храм. Обяд, вечеря и нощувка в лагер с юрти около Онги – на средата между Централна Монголия и Гоби.

Ден 7
Закуска. Днес ще продължите към Баянзаг (170 км.) – невероятните „Пламтящи скали”. По път ще видите „магистралата на пустинята Гоби”. Открита за първи път през 1922 г., тази местност скоро става световно известна. В превод Баянзаг означава саксаулова гора (саксаул е вид дърво – Haloxylon ammodendron), а тукашните червени скали са се оформили, ерозирайли от вятъра и водата в продължение на милиони години. Тук са намерени много динозавърски останки като яйца от динозаври и протоцератопси. Американският зоолог Рой Чапмън Андрюс открил местността и я нарекъл „пламтящите скали”. Червено оцветените скали сами по себе си са много впечатляващи от разстояние и почти запламтяват на светлината на залязващото слънце. Възможност да се разходите привечер из впечатляващите дюни с червен пясък в един от най-известните в света палеонтологични обекти. Обяд и вечеря, нощувка в лагер с юрти в Баянзаг.

Ден 8
Закуска. Пътуване към пясъчните дюни Кхонгорийн Елс (150 км.). Дюните се намират на север от планината Баруунсайкхан в северната част на планините Севрей и Зуулун. Кхонгорийн Елс са вторите по големина и едни от най-впечатляващи пясъчни дюни в Монголия, стигащи височина от 200 метра, широчина от 5 до 10 километра и дължина около 100 километра, с хребети, издигащи се от 80 до 300 метра над заобикалящия пейзаж. Най-големите дюни са в северозападния край на веригата. Оттекващият звук, образуван от масите движещ се пясък, може да бъде чут отдалеч при ветровито време, затова местните ги наричат ”пещите пясъци”. По река Конгорийн в северната част на дюните има оазис. Може да се изкачите до върха на дюните и да поязите камила. Гледката към пустинята от върха на дюните ще възнагради енергичните туристи с фантастично, незабравимо изживяване, а достигането им по залез Ви гарантира невероятна панорамна гледка към жълтата като нарциси пустиня и река Кхонгорийн. Обяд, вечеря и нощувка в семейна юрта в района на пясъчните дюни Кхонгорийн Елс.

Ден 9
Закуска. Пътуване към Йолийн Ам (190 км.), по път – обяд сред необятната степ. Йолийн Ам („йол” на монголски означава „лешояд”) е дълбок, тесен пролом, който започва от планината Зуун Сайкан, част от планинската верига Гурван Сайкхан, простираща се на 10 километра в националния парк Гоби Гурван Сайкхан, разположен на площ от 70 кв. км. В най-тесната част на пролома могат да се движат едва 3-4 човека едновременно, а тук винаги се спуска сянка от високите скалисти стени. На входа на националния парк има малък природен музей, в който можете да разгледате колекция с яйца и кости от динозавър, препарирани птици и бял леопард. Районът е много богат и на редки растения. Ще се разходите пеша към ледената клисура и потока, с които е известен проломът. През зимата потокът замръзва на няколко километра навътре в клисурата и остава замръзнал през по-голямата част от годината с изключение на късното лято (все още се вижда в края на юли и се разтопява в началото на август). Красотата на пролома, в комбинация с аромата на хвойна, създава атмосфера на благоговение и чудо и това е преживяване, което не бива да пропускате. Ще имате възможност за езда с кон през пролома. След разглеждане на пролома ще продължите към бивака. Вечеря и нощувка в лагер с юрти в района на Йолийн Ам.

Ден 10
Закуска. Отпътуване към Цагаан Суварга „Бялата ступа” (200 км. – 4 часа). Разглеждане на Бялата ступа и разходки наоколо. Цагаан Суварга някога е била на океанско дъно и е забележителна редица отвесни седиментни скали, образували се в продължение на милиони години – бели и розови (цветовете са се формирали в различните времеви периоди) варовикови скални формации във формата на сталагмити, стигащи на височина до 50 метра. Скалите са с дължина 400 метра и отдалеч приличат на древен град на призраци. Това е най-доброто място за снимки с красиви панорамни гледки и добра локация за почивка и нощувка по път от средната към южната част на пустинята Гоби. Ще имате възможност за разходки наоколо. Обяд, вечеря и нощувка в семейна юрта около Цагаан Суварга.

Ден 11
Закуска. Отпътуване към Улан Батор (480 км. – 7 часа). Обяд. Вечеря. Нощувка в Улан Батор.

Ден 12
Закуска. Трансфер до летището. В 11.05 часа – полет Улан Батор – Истанбул. Пристигане в Истанбул в 17.30 часа. В 19.25 часа – полет Истанбул – София. Пристигане в София в 20.45 часа.


1. В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ :
  • самолетни билети София – Истанбул – Улан Батор и Улан Батор – Истанбул –София;летищни такси – 960 лв./491 евро (към 04.07.2019 г.) – подлежат на потвърждение;
  • трансфери летище – хотел – летище;
  • 4 нощувки със закуски в хотел 4* в Улан Батор
  • 3 обяда и 4 вечри в Улан Батор
  • 6 нощувки със закуски, 6 обяда и 6 вечери  в лагери с юрти с общи санитарни възли извън столицата;
  • транспорт с ван или джипове 4х4;
  • едночасова езда с кон (4-ти и 9-ти ден);
  • езда с камили (8-ми ден);
  • посещение на всички забележителности по програмата и входните такси за обектите, посочени в нея;
  • екскурзоводско обслужване, водач и местен екскурзовод (с превод на български език, от водачът, който придружава групата).
  • такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките – 67 лв.
 
2. В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
  • виза за Монголия – 70 щ. долара;
  • такса обработка и подаване на документите за визи – 50 лв.;
  • медицинска и туристическа застраховка с покритие 25 000 евро27 лв. (за лица до 70год.), за лица от 71 год. до 80 год. – 54 лв.;
  • допълнителна застраховка  „Отказ от пътуване”.
*Забележки:
1.  Полетите, посочени в програмата, се актуализират при потвърждение на групата,което може да доведе до промени в програмата за дните първи и втори, както и запоследните два дни по същата.
2. За полетите между отделните държави и за вътрешните полети лимитът за багажа е 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж. За външните полети лимитът е съответно 23 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.
3. Туроператорът си запазва правото при промяна на летищните такси от   страна на Авиокомпанията, да промени летищните такси и съответно цената на
екскурзията. В такъв случай разликата в летищните такси трябва да бъде доплатена от  клиента. 
3.  Цените 5 400 лв/ 5 500 лв  са за човек в двойна стая. Доплащане за единична стая  –  840 лв./подлежи на актуализация/

4.  Начин на плащане:
                 - в брой (в офиса на ТО),    
                 - по банков път.


ПРИ ЗАПИСВАНЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВНЕСЕ ДЕПОЗИТ В РАЗМЕР НА  2 700 лв.


Информация за хотелите (или подобни):
Улан Батор - Kempinski Khan Palace  5*- https://www.kempinski.com/en/ulaanbaatar/hotel-khan-palace/?utm_medium=organic&utm_source=google&utm_campaign=KIULN1&u
Лагери с юрти:
Каракорум - https://www.voyage-mongolie.com/guide-mongolie/hebergement/camp-anja
Онги -  https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/secret-of-ongi-tgc-ongi-monastery-ruin.html
Баязан - https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/mongol-gobi-tgc-bayanzag.html  or Mongol Gobi TGC https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/mongol-gobi-tgc-bayanzag.html
Кхонгорийн Елс -https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/gobi-erdene-tgc-khongor-sand-dune.html
Йолийн Ам -https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/juulchin-khanbogd-tgc-yolyn-am.html
Цагаан Суварга -https://www.travelgobimongolia.com/other-services/tourist-ger-camp-booking/gobi-suvarga-tgc-tsagaan-suvarga.html

 


 

 

ПРОМОЦИОНАЛНАTA  ЦЕНА  5 400 лв  Е ВАЛИДНА ПРИ ЗАПИСВАНЕ И КАПАРИРАНЕ МИНИМУМ 6 МЕСЕЦА ПРЕДИ ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ И ГРУПА ОТ МИНИМУМ 15 ЧОВЕКА .
ПРИ ГРУПА ОТ  МИНИМУМ 10 ЧОВЕКА ЦЕНАТА Е  5 530 ЛВ.
 
СТАНДАРТНАТА ЦЕНАТА  5 500 лв  Е ВАЛИДНА ПРИ ЗАПИСВАНЕ И КАПАРИРАНЕ В СРОК ПО МАЛЪК ОТ 6 МЕСЕЦА ОТ ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ИМА СВОБОДНИ МЕСТА.  ПРИ ГРУПА ОТ МИНИМУМ 15 ЧОВЕКА .
ПРИ ГРУПА ОТ  МИНИМУМ 10 ЧОВЕКА ЦЕНАТА Е  5 630 ЛВ